COVA DE SANTA LLÚCIA (La Bisbal de Falset. Priorat)


COVA DE SANTA LLÚCIA (La Bisbal de Falset. Priorat)



Aquesta balma i el seu proper entorn a l’actualitat estan habilitats per a zona d’esbarjo, a la balma també es troba una exposició gràfica sobre la seva utilització com hospital de sang de campanya a la batalla de l’Ebre (1938).



Accés

Terme municipal, la Bisbal de Falset (Priorat)

Coordenades UTM (ETRS89), 308817, 4573127, 388 msnm.


Agafarem la carretera que surt de la Bisbal de Falset direcció a la Palma de Ebre, T-702, hi a uns 2Km del poble. Abans d’arribar al Km38 agafarem una desviació a l’esquerra que ens portarà a la cova de santa Llúcia i a la zona de pícnic que trobem al costat.

Antecedents

Segons les investigacions que dugué a terme el doctor Vila-seca de Reus, gran patriarca de les troballes arqueològiques del Priorat, en aquesta cova hi trobà eines de sílex d’un assentament humà que hi vivia probablement en la època del Paleolític superior.

A l’agost del 1938, durant la guerra civil, dies abans de començar la batalla de l’Ebre, fou habilitada com hospital de campanya per les Brigades Internacionals, amb una capacitat de 80 llits i 3 quiròfans. S’hi feren cures de tota mena, tant als soldats republicans com als presoners de guerra o a la gent dels pobles afectats pels bombardeigs.

La gent del poble de la Bisbal s’hi acostava per poder trobar una mica de menjar dels soldats. S’hi poden veure en diferents llocs d’aquesta restes dels quiròfans i hi ha uns cartells informatius on es poden veure fotografies de com era en temps de la guerra, els metges, malalts, cures i una de les primeres transfusions de sang que es van fer.

L’ajuntament comprà la cova l’any 1992 i, d’aleshores ençà, s’hi han fet treballs de remodelació, incloent-t’hi un espai habilitat amb barbacoes.

Ara, cada any, el segon diumenge d’agost s’hi esdevé un aplec que ja s’ha fet molt popular, amb la celebració de la Santa Missa i un esmorzar de germanor.

Ajuntament de la Bisbal


Com a hospital de campanya de las tropes republicanes, la cova fou equipada amb llits, quiròfans i dipòsit de medicaments.


La gent que va morir estan enterrats en una fosa comuna al cementiri del poble. A la cova trobem plafons de fotografies provinents de l’arxiu del museu de guerra de Londres, Imperial War Museum.


Descripció



La cova té unes dimensions de 67m d’amplada per 23m de fondo i una alçada màxima de 10m. Al seu interior neix una font que segons diuen cura les malalties de la vista.




L’any 2016 la TVC realitzà la pel·lícula, EBRE, del bressol a la batalla, de 01:22:17 h, on algunes de les seves seqüències es desenvolupen a la cova de Santa Llúcia.


Podeu visualitzar aquesta pel·lícula clicant al peu del cartell.

Participants, Ana Ruiz, Ferran Cardona, Josep Cuenca

ESPELEO CLUB BARCELONÈS (ECB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios