PONT FORADAT (Manresa. Bages)



PONT FORADAT (Manresa. Bages)



El Pont Foradat o Pont de les Arnaules, és un singular i curiós fenomen geològic, estructurat en calcàries, situat al Geoparc de la Catalunya Central.


Situació


Terme municipal, Manresa (Bages).

Coordenades UTM (ETRS89), 405427, 4617347, 244 m.


Sortint des de la població del Pont de Vilomara travessarem el pont Vell (pont Gòtic)






trobarem un camí a l’esquerra senyalitzat amb els colors groc i blanc de sender de petit recorregut, pujarem en direcció a unes cases conegudes com el raval de Manresa, el camí continua remuntant que va seguint el antic camí reial del Pont de Vilomara a Manresa,



trobarem una bifurcació, nosaltres seguirem per l’esquerra aquest camí ens porta a la capçalera d’un torrent, on es ben visible el pont Foradat de les Arnaules.



Descripció


Es tracta d’un pont natural de roca que té una longitud de 28m i una amplada en alguns punts d’1,80m, per sota dels extrems s’obren dues balmes, la de l’extrem septentrional té unes dimensions de 9m de llargada per 6m de fons i 7m d’alçada, la balma del sector meridional té 6m llarg per 6m de fons i 7m d’alt.




Per a més informació us remetem a la plana Institut Català d’Història Natural, Delegació Bages del que hem inserit les següents línies,

El pont de les Arnaules o pont Foradat és un pont natural de roca que es troba a la costa de la dreta de la vall del Llobregat damunt del Pont de Vilomara però en terme de Manresa, a la zona coneguda com les Arnaules. Es tracta d’una llarga llenca de roca calcària nummulítica que ha quedat separada del vessant per on discorre un petit i esporàdic torrent, formant un pont natural de roca que uneix els dos costats. La calcària nummulítica és una roca especialment dura, resistent a l’erosió. Si l’observem de prop, millor allà on tingui fractures recents, veurem que està feta de fòssils com llenties, els nummulits, cimentats per una matriu calcària. La capa de calcària nummulítica que forma el pont natural queda ja ressaltada al perfil del vessant de les Arnaules, perquè l’erosió n’ha anat buidant els materials de sobre i de sota.



Dades

Ana Ruiz, Josep Cuenca, Francesc X Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios