COVA DEL TENDO (Sant Carles de la Ràpita, Montsià)


COVA DEL TENDO (Sant Carles de la Ràpita, Montsià)



Cova de principal interès prehistòric, (l’any 1964 es localitza en aquesta cova la primera mostra de pintures del paleolític a Catalunya). Però, fins ara no s’havia publicat la seva topografia que presenta 202 m de recorregut i -15 m de fondària.


Situació i localització


COVA DEL TENDO.

Sinònims (= Cova de la Moleta de Cartagena. = Cova del Margalló)

Municipi: Sant Carles de la Ràpita  (Montsià)

Coordenades:

X = 0294072

Y = 4501129

Z = 312

Espeleometría:

Recorregut: 202 m

Fondària:  -15 m


Al vessant sud de la mola de Calatrava (o de Cartagena, segons altres fonts), situada a un esperó secundari que es desprèn de la serra del Montsià, al NW del nucli urbà de Sant Carles de la Ràpita.


Si anem per la carretera N-340 direcció sud, poc abans d’arribar a Sant Carles de la Ràpita passarem de llarg la sortida cap aquesta població. Menys de 2 km després, trobem una segona sortida a Sant Carles. Just a l’altra banda de la carretera (dreta) neix una pista asfaltada que remunta el barranc del Solito. Quan portem poc més d’un quilòmetre per ella deixarem a l’esquerra l’area recreativa de la Mundana i continuarem poc més de mig quilòmetre fins que – immediatament després d’una caseta de captació d’aigües – trobem una pista secundaria (cadena) que surt per la dreta i que mena a un camp d’oliveres situat més amunt.


Prendrem la pista per a deixar-la poc després en agafar un corriol pedregós que surt per l’esquerra i que es dirigeix muntanya amunt. Després de fer algunes marrades, trobarem la boca de la cavitat, al costat mateix del camí. De la cadena a la cova, menys de 15 minuts.



Antecedents

L’any 1964 membres del GIE del Club Excursionista de Gràcia localitzen la cova i troben les pintures al seu interior. Donen coneixement de la troballa al Museu Arqueològic de Barcelona


I. GONZALEZ URGELLES (1964) Geo y Bio Karst, núm. 2

E. Ripoll i Perelló, a l’any 1965 publica a Miscelanea en homenaje al Abate Henri Breuil, tom. II, Una pintura de tipo paleolítico en la Sierra del Montsiá (Tarragona) y su posible relación con los orígenes del Arte Levantino

(Per veure les imatges ampliades cliqueu a sobre)










Aquesta pintura parietal fou espoliada. Encara avui no ha estat localitzada ni recuperada.


Descripció

La boca, més aviat petita, s’obre al terra i ha estat modificada ja que es va posar una reixa que ara ha estat descollada del seu marc.


Just entrar, accedim a una primera saleta, plena de blocs. En ella neixen diferents vies que amb fort pendent ens portaran als nivells inferiors de la cova.  Totes elles donen pas a un sector de configuració caòtica, ple de blocs i passadissos entre ells, de difícil representació topogràfica ja que els diferents nivells es sobreposen.



Per ampliar la topografia i les altres imatges cliqueu a sobre

Prenguem la via que prenguem, acabarem a la sala del Bloc, un espai relativament ample que rep aquest nom ja que hi ha un bloc falcat. Abans d’arribar a la sala, per una de les vies, hi ha un pas estret que dóna pas a una nova xarxa de petites galeries (“galeries Jaume”).



De la part inferior de la sala del Bloc neix la galeria més llarga, recta i còmoda de tota la cavitat (“galeria Llarga”), que te 13 m de longitud. Cap a la seva meitat surt per l’esquerra una nova galeria en el que és l’entrada a una nova xarxa de galeries.  Per ella arribarem a la cota més baixa de la cova (-15 m). Partint d’aquí, podem prendre una nova galeria que es torna ascendent fins arribar al punt més elevat, situat  a la saleta del Pou, obrint-se al seu terra un pou de 3,5 m (es pot davallar amb cura sense material) al que seguiran unes galeries amb fort pendent que ens situaran de nou a un punt proper a la cota més baixa de la cova, tancant d’aquesta manera un “circuït”.











Dades

Ferran Cardona, Jaume Ferreres, Hilari Moreno, Josep Cuenca



ESPELEO CLUB BARCELONÈS (ECB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)


Comentarios