MINA DE LA FONT DEL FERRO i BALMA DE CAN SOTERES (Castellolí. Anoia)



MINA DE LA FONT DEL FERRO i BALMA DE CAN SOTERES (Castellolí. Anoia)



La mina de la font del Ferro és una galeria subterrània artificial de captació i conducció d’aigües ferruginoses. La balma de can Soteres és una extensa cavitat natural en la que destaca una columna estalagmítica, les dues cavitats són situades al terme de Castellolí.


Situació


Per l’autovia de Lleida, A-2, la deixarem per la sortida del poble del Bruc, travessarem el poble per agafar l’antiga carretera que puja al coll del Bruc, aquí deixarem el cotxe i agafarem una pista de terra que surt a l’esquerra que porta a can Soteres, seguirem fins al primer encreuament, prendrem la desviació de la dreta que ens conduirà fins a la mina de la font del Ferro, que està molt bé senyalitzada.




Mina de la font del Ferro

Coordenades UTM (ETRS89), 393746, 4604299. 590m.


Descripció


S’accedeix per un pòrtic amb columnes i volta de maons, la porta de ferro ha perdut les frontisses. Sis esglaons descendents condueixen a la galeria de les aigues.  La mina de la font del Ferro, té una longitud de 18m i una alçada màxima de 3m per una amplada de 70cm. L’últim tram el constitueix un conducte revestit de maons.






A la galeria resten ben marcats a les parets diferents nivells d’aigua.





Balma de can Soteres


Coordenades UTM (ETRS89), 393892, 4604954, 587m


Continuant una mica més endavant trobarem una desviació a la dreta que ens portarà a la balma de can Soteres, sota mateix de la pista i envoltada de vegetació.




Descripció


La balma de can Soteres té unes dimensions màximes de 32m de longitud per 9m de fondo i una alçada de 4m.





Trobarem una columna estalagmítica i alguns revestiments d’estalactites incipients. Amb temperatures baixes es formen caramells i columnes en diverses filtracions d’aigua procedents del sostre de la balma.







Dades

Josep Cuenca, Francesc X Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios