BAUMA DE LA COMA (Monistrol de Calders, Moianès)



BAUMA DE LA COMA (Monistrol de Calders, Moianès)



Balma d’amples dimensions situada al costat de la llera de la riera de la Golarda.


Situació


Terme municipal, Monistrol de Calders. Moianès.
Coordenades UTM (ETRS89), 420128, 4625228, 464m.

Sortirem del poble de Monistrol de Calders per la pista senyalitzada que porta a la masia de la Coma, el camí puja paral·lel a la riera de la Golarda, quan arribem a la primera bifurcació continuarem per la pista de la dreta que porta a Moià, la  pista de l’esquerra creua la riera i porta a la masia de la Coma.


Continuarem per la pista ascendent uns 2km aproximadament, fins que trobem un eixamplament. Aquí deixarem el cotxe per agafar un corriol que baixa al llit de la riera de la Golarda. La balma la trobem a l’esquerra hidrogràfica, en unes parets de conglomerat.



Descripció


La balma, molt espectacular, té unes dimensions de 76m d’amplada per 22m de fondària i una alçada màxima de 10m. Al seu interior trobem una bassa que recull degotalls que provenen del sostre.






El terra és recobert de grans blocs provinents del procés clàstic. El sector occidental de la balma es troba parcialment inundat pel nivell de l’aigua de la riera que en èpoques de més augment de cabdal transporta materials d’avinguda al seu interior, troncs i branques.






Dades

Josep Cuenca, FX Samarra.

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios