BALMA DEL CORNETA (Montagut i Oix. Garrotxa)


BALMA DEL CORNETA (Montagut i Oix. Garrotxa)



Ressenya i topografia d’aquesta històrica cavitat situada a l’Alta Garrotxa.



Balma del Corneta

Sinònims: (=Bauma…, Cova…)

Municipi: Montagut i Oix  (Garrotxa)

Coordenades UTM (ETRS89):

     X = 0464872

     Y = 4681540

     Z = 574

Recorregut:  33 m.

Localització:


Hi podem anar des del poble d’Oix o des de Sadernes. Sigui quin sigui l’itinerari escollit, tenim pel davant una bona caminada (entre 2 i 3 hores) i un desnivell acumulat de l’ordre dels 500 m.

Nosaltres varem anar des d’Oix. Sortirem del poble direcció Beget a buscar la pista que ressegueix la riera d’Oix direcció a la vall d’Hormoier. La seguirem fins just creuar el pont Trencat, lloc on surt per la dreta un corriol que ens ha de conduir a la Mare de Déu d’Escales.

Per a arribar-hi tenim dos camins: el que podem dir “normal”, que creua la riera d’Escales per la palanca “Agafa’t de l’asa” i el que va seguint el curs de la riera.



Si prenem aquest segon, passarem pel davant de la tuta d’Escales, que queda just a la dreta del camí (coordenades 463796 – 4681666 – 348), i més endavant creuarem la riera per un gual (si baixa crescuda, ens haurem de mullar els peus).




Arribats a la Mare de Déu d’Escales, continuarem pel camí ascendent que, amb algunes marrades, ens situa a la casa del Maranyó i, d’aquí, continuarem en forta pujada fins arribar al coll de la Bassa, un dels pocs plans herbats que hi ha per aquestes contrades (bones panoràmiques!!).



Poc després del coll, el corriol comença a davallar tot fent ziga-zagues per un terreny pedregós. L’haurem d’abandonar just a un marcat revolt a l’esquerra (un amuntegament de pedres ens indica el lloc). La balma es troba tan sols a 20 m del revolt, però encara ens queda un obstacle a superar:  una desgrimpada que – tot i no ser complicada – requereix certa atenció ja que es fa pel damunt d’una timba. Les restes d’un mur fet amb pedra seca ens indica que en altre temps hi havia un caminet, avui ensorrat.


Història i llegenda:

Trobem la primera referència espeleològica de la cavitat a la Guia Cartogràfica de l’Editorial Alpina (1973), GARROTXA y sectores adyacentes, on figura un apartat titulat, CATÀLEG DE COVES I AVENCS. Amb introducció i una relació, numerada, de 102 cavitats. La número 18 és, Balma del Corneta, amb la situació, Cingles de Manllada al S. Del Ferran.

Sobre el topònim del Corneta, us remetem a plana web, Viu Alta Garrotxa, on des d’un bon article es divulguen interessants dades sobre la història i llegenda de la cavitat i el seu entorn.

Descripció:


Per ampliar les imatges cliqueu a sobre

La boca, espectacular, de 22 m d’amplada per 14 m d’alçada, dóna pas a una cambra amb una planta de forma més o menys trapezoïdal i de 22 m de fondària. La secció va minvant a mesura que ens endinsem. Al fons, la cavitat continua per la dreta fins arribar a la saleta terminal, cosa que ens permet afegir un recorregut d’onze metres més (total, 33 m).



A la paret del fons hi ha una cisterna – més aviat un petit toll protegit per uns murs de pedra –  que recull l’aigua dels minsos degotalls i regalims de la paret que es produeixen després de les pluges.





Dades

Ferran Cardona 

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB)

Comentarios