Cova-balma del Salt del Molinot. (Ripoll. Ripollès)


Cova-balma del Salt del Molinot. (Ripoll. Ripollès)



Ressenya d’una curiosa formació originada per un salt on la pedra tosca ha tancat una banda de la balma formant una petita cova.


Cova-balma del Salt del Molinot

Municipi: Ripoll  (Ripollès)

Coordenades:

     X = 0440035

     Y = 4666985

     Z = 997


Localització

Al bell mig de la riera de Milany. Vessant meridional de la serra homònima.

Per arribar-hi, nosaltres varem partir de Santa Maria de Besora. En el poble mateix s’inicia la pista asfaltada que mena a Llaés. Quan portem cosa de 3 km, la pista passa pel coll de Beví i comença a davallar per l’altre vessant. Uns 700 m després del coll surt per la dreta una pista que mena a la casa de l’Espunyola, que deixarem enrere i continuarem per la pista, que ben aviat esdevé un camí que va remuntant la riera de Milany pel vessant hidrogràfic esquerre a certa alçada.

Poc abans de que el camí creui la riera, prendrem un corriol no gaire marcat que surt per la dreta i que ens conduirà al peu del salt del Molinot.

Descripció

El salt del Molinot és un bonic saltant d’aigua d’uns 10 m d’alçada per on s’escolen les aigües de la riera de Milany. Al seu peu es forma un toll de 16 x 7 metres d’aigües transparents.




L’aigua del salt es despenja per una bonica concreció de pedra tosca en forma de capa o de ventall, de manera que es va eixamplant cap a la base.

En la paret del salt hi ha una balma que continua per darrera de la cascada, donant lloc a una cova que es forma entre la roca tosca i la roca mare de la paret.


La longitud de la cova és de 6,5 m i travessa per darrera tota la colada de pedra tosca, si bé en el seu centre hi ha una estretor. La balma que precedeix l’entrada de la cova te 10 m de longitud per encara no 3 m de fondària.






Ens trobem a un recó ombrívol, on la vegetació, l’aigua i la pedra tosca originen un indret força encisador.

Dades

Ferran Cardona, Josep Cuenca, FX Samarra

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios