COVES DEL TITI, (1 de 2). Cornudella de Montsant. Priorat



COVES DEL TITI, (1 de 2). Cornudella de Montsant. Priorat



Les coves del Titi són el conjunt de quatre balmes, properes entre si, situades en el cingle del Titi. Destaca per les seves antigues edificacions la cova de Donya Blanca.

En aquest post presentem la referència d’aquesta, i en el seguent les altres tres.


COVA DE DONYA BLANCA (3)

Sinònims (= la Cova, la Covassa, Cova del Titi, Cova de na Blanca)

Situació

Coordenades UTM (ETRS89), 326776, 4569978, 614 m.

Terme municipal, Cornudella de Montsant (Priorat).


Sortirem del poble de Cornudella de Montsant per la carretera T-3225 que porta a Siurana, quan portem 2,5 km passarem pel coll d’Esplugues, aquí deixarem el cotxe per continuar per la carretera fins al punt Km 3, aquí agafarem un corriol a l’esquerra que puja pel bosc fins que trobem la cinglera de gres vermell, just al peu davant nostre trobarem la balma obrada nº1,

Antecedents


Transcrivim del catàleg, (Ferraté, 1918), la referència de la cova,

10.- COVA DE DONYA BLANCA

Davant de Ciurana, a l’altre banda del riuet Estupinyà, es troba aquesta cova, que s’ha fet famosa per la tràgica tradició que s’hi conte, d’haver-hi viscut fins a sa mort, com a càstig per tenir amors amb un trovaire de Provença, una filla del comte de Prades. De major interés folklòric que espeleològic. (sic)


Josep Iglésies (1960), publica, en el seu llibre Siurana, la llegenda de la cova

Es té constància documentada  de l’ocupació de la balma des del segle XVI fins al segle XVIII, més endavant no es conserven documents, això no vol dir que no continués ocupada.

La cova aixopluga grans enderrocs de les antigues construccions i estances.


Descripció

A la balma només es conserven restes de diferents tipus d’edificacions. Encara es mantenen en peu gruixes parets,  murs i arcs. La balma  presenta unes mides màximes de 51 m de llargada per 17 m de fons i una alçada de 7 m.





Dades

Josep Cuenca, FX Samarra

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios