La Balma del Salt del Purgatori i la surgència de la font Grossa (Centelles. Osona)


La Balma del Salt del Purgatori i la surgència de la font Grossa (Centelles. Osona)



Ressenya i descripció de la balma, el salt del Purgatori i la font Grossa a la riera de Llavina.


Municipi: Centelles (Osona)
Coordenades de la balma: X=435694 Y=4625923 Z= 495 m
Recorregut: 59 m
Fondària: 11 m


Localització

Al sud de la població de Centelles hi ha el polígon industrial “La Gavarra”. De l’extrem SW del polígon surt una pista asfaltada que mena al barri anomenat “El Carrer de la Llavina”. Abans d’arribar-hi, en un revolt pronunciat a la dreta, deixarem l’asfalt i continuarem recte per pista sense asfaltar cosa de 300 m, on prendrem una nova pista que surt a l’esquerra i que mena a la masia de Can Pere. Just arribats a la porta i tanca de la finca, surt per la dreta un camí descendent que en menys de 5 minuts ens deixa a la font Grossa, ja a tocar de la riera de la Llavina.


De la font continuarem el camí que va remuntant la riera pel vessant hidrogràfic esquerre i en poc més de 5 minuts ens situarem al peu del salt del Purgatori. També es pot arribar al salt partint de la masia de Can Castellar, d’on surten camins que ens poden situar tant a la part alta com a la part baixa del salt.

El salt del Purgatori i la seva balma


El salt del Purgatori es troba en un bonic recó de la riera de la Llavina, tot formant un circ semicircular tancat per cingleres.

L’aigua de la riera es precipita aquí formant un salt totalment vertical de 17 metres d’alçada tot salvant un estrat calcari. Degut al caràcter torrencial de la riera de la Llavina, durant bona part de l’any la seva llera no porta aigua, però després de les pluges el cabal d’aigua pot ser considerable, fins al punt d’oferir un magnífic espectacle d’aigua i soroll entre les cingleres i la vegetació sempre verda que envolta el salt.



I el més interessant és que s’ha generat una gran balma per darrera del salt. Aquesta balma te una forma de mitja lluna, tot seguint el contorn del circ encinglerat. Un caminet permet circular per ella i passar pel darrera del salt, resultant un passeig espectacular si la riera baixa crescuda.



El recorregut del caminet per dins de la balma és de 59 m, i aquesta assoleix els 11 m al seu punt de màxima profunditat. Heures i altre vegetació ombrívola creixen al seu voltant. Prop del punt de caiguda del salt hi ha un bon toll d’aigua envoltat de joncs on fan vida les granotes i altres animalons d’aigua.


La surgència de la font Grossa


La font Grossa és una surgència que drena el mateix estrat calcari per on s’ha precipitat el salt del Purgatori. L’aigua brolla per diferents forats impenetrables en un recó ombrívol situat uns metres per damunt de la riera de la Llavina. Ha estat arranjada com a font, de manera que un broc ens ofereix part de la seva aigua, però la resta d’aigua circula lliurement formant un riuet. En èpoques de fortes pluges el cabal pot augmentar considerablement.



La font es troba en un indret molt acollidor, arranjat uns anys enrere, essent objecte de visita per part d’excursionistes. Però la seva aigua ha estat objecte d’aprofitament des de temps molt antics. L’aigua que brolla és recollida per una canaleta que la porta a un indret amb el terra empedrat on hi ha safarejos i piques que ens parlen d’una utilització industrial. Així, l’any 2005 es va descobrir l’empedrat i dos punts per a fer foc, cosa que fa pensar que la font va ser utilitzada per al tractament de la llana per part del gremi de paraires de la llavors anomenada Santa Coloma de Centelles (actualment, Centelles a seques), activitat que es pot remuntar a mitjans del segle XVI. Actualment, l’aigua de la font es conduïda al molí de la Llavina, situat uns 250 metres aigües avall, com també per a regar uns horts locals.


Dades: F. Cardona – C. Bañolas – J. Cuenca – X. Samarra

ESPELEO CLUB BARCELONÈS (ECB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios