COVA DE CALA SENIÀ (Palamós. Baix Empordà)


COVA DE CALA SENIÀ (Palamós. Baix Empordà)



Ressenya de la cova de Cala Senià, o Seniar, o Sanià. Cova d’origen natural que fou transformada i utilitzada, suposadament, com un espai sepulcral al calcolític.


Situació


Terme municipal, Palamós (Baix Empordà)

Coordenades UTM (ETRS89), 513662, 4634647, 66 m.

Sortirem des de Palamós cap alt nord direcció a la cala Castell, deixarem el cotxe en l’ampli aparcament de la cala Castell, seguirem pel camí de Ronda, continuant cap alt nord.


Molt a prop d’aquesta ruta es troba la barraca d’en Dalí

Ascendirem fins arribar al poblat ibèric, deixant les seves ruïnes a mà dreta, seguirem per sobre del penya-segat. on gaudirem d’una visió privilegiada de la foradada de Palamós,


continuarem fins arribar a prop de la cala Seniar, just aquí en els contraforts del puig Gener en un entorn privilegiat trobarem la cova alt costat mateix del camí.


Descripció


Es tracta d’una possible cova sepulcral prehistòrica oberta en granits, d’origen natural però que ha estat modificada per l’acció humana.




Té unes dimensions de 3,50m de fondo per 3,70m d’amplada i una alçada de 1,50. La boca té unes dimensions de 1,40m d’alt per 1,80m d’amplada.


Gabriel Martín Roig a la Revista del Baix Empordà, núm. 53, 27-31 pp., presenta un molt interessant article sobre aquesta cavitat, al que us remetem.

Del mateix autor, també conduït per Carlos Ribas i gravat i editat per Carles Pastor, el documental, Història amagada – La cova de Cala Senià.

Dades

Ana Ruiz. Josep Cuenca

GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA

NOTA

A la documentació espeleològica, aquest tipus de cavitats es venien relacionant com d’origen artificial. Estudis recents les consideren originalment naturals amb modificacions per l’ús dels homes.

A continuació inserim els enllaços a altres cavitats de semblants materials i morfologies, geogràficament properes.

COVES SES FELUGUES (Begur. Baix Empordà)

Ressenya de sis petites coves situades a la muntanya de Ses Felugues al terme de Begur.

Roca foradada de Can Gol, Pedra de les Orenetes i Pedra Foradada de Vallromanes (Vallès Oriental)


Les cavitats de Montcabrer (Cabrera de Mar, Maresme)



Coves de Can Nadal (Vilanova del Vallès, Vallès Oriental)


Cova nº 1 de Can Nadal. Foto.: F.X. Samarra

Comentarios