AVENC DEL PUIG CUBELL DE VILADA (Berguedà)


Ressenya i topografia d’un avenc, espeleologicament inèdit, situat al terme de Vilada, i noticia de la tuta del Cint.


Avenc del Puig Cubell de Vilada

 Municipi:  Vilada (Berguedà)

Coordenades:

              X=0410557    Y=4668242    Z=1445



Situació

La cavitat es troba 60 m al sud del cim del Puig Cubell (1460 m), al nord de Vilada.


De Vilada prendrem la pista del camí de la Clusa, que seguirem cosa de 3,5 km. En passar pel nord de la masia de Comelles surt per l’esquerra una pista secundària. Deixarem aquí el cotxe (cota 1018) ja que la pista secundària  no està en gaire bon estat. Després de caminar per ella cosa de 1,5 km, l’abandonarem per a agafar un camí estret que surt per la dreta (cota 1100) direcció al cim de Sobrepuny. El camí va guanyant alçada de manera sostinguda i en arribar a la cota 1275 l’haurem d’abandonar per a seguir un corriol menys fressat que surt per la dreta i que ens ha de conduir al coll de Cubell (cota 1415). D’aquí, enfilarem muntanya amunt en un trajecte costerut i sense camí fins arribar al cim del Puig Cubell (cota 1460). La cavitat, la trobarem 60 m al sud del cim, a la banda de llevant de la cresta i al mig del bosc.


Història

La cavitat figura retolada al mapa de l’ICC però la situa a un lloc erroni, bastant més al sud d’on es troba en realitat. El mapa de l’Editorial Alpina (“Catllaràs-Picancel”) la situa al lloc correcte.

Malgrat això, i a que es coneguda per alguns excursionistes, la cavitat ha passat desapercebuda per als espeleòlegs, no figurant en cap catàleg espeleològic. Per això, ens varem decidir a anar a buscar-la, i la varem localitzar després d’una curta prospecció per la zona.

Tot i que la cavitat és coneguda amb el nom de “Avenc del Puig Cubell”, nosaltres hem cregut oportú ampliar el nom a “Avenc del Puig Cubell de Vilada” per tal d’evitar possibles confusions amb una altra cavitat que també es diu “Avenc del Puig Cubell” i que està situada al terme municipal de Vidrà (Osona)

Descripció



La boca de la cavitat és complexa, ja que es troba subdividida per grans blocs encastats, oferint un aspecte caòtic. Malgrat que dóna pas a una vertical, podem evitar l’ús de cordes tot accedint per una boca situada a la banda sud, que ens situarà a la galeria principal després de davallar un fàcil ressalt.



La part més important de l’avenc està estructurada al llarg d’una diàclasi inclinada uns 70 graus. Aquesta és descendent, i al seu punt més baix hi ha una petita esquerda perpendicular on s’obre la vertical d’un pouet estret que ens permet aprofundir 5 m més fins assolir la cota -18 m..



No s’aprecia cap concrecionament destacable. Alguns rat-penats han trobat refugi al seu interior.





Tuta del Cint

Coordenades UTM (ETRS89), 410453, 46685507, 1405m.

Al mapa de l’Editorial Alpina, figura retolat La Tuta, relativament a prop de les coordenades que hem pres.

Es tracta d’una cavitat d’uns 3m. de desenvolupament formada per una única càmera



Dades

Ferran Cardona –  Josep Cuenca – Jordi Llorca – Emilia Doña

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios