COVA DE LA SAL (Godall. Montsià)

COVA DE LA SAL (Godall. Montsià)


Curiosa cavitat, presenta dues boques, permetent el seu recorregut en integral.

Cova de la Sal

Godall  (Montsià)

Coordenades:  0286890 – 4503564 – 233

Recorregut: 28 m.

Fondària: -8 m.


Situació

A un quilòmetre a llevant de Godall, en un petit cingle a tocar del barranc de la Gralla.


De l’extrem oriental del poble surt una pista encimentada ascendent. Quan encara no portem 200 m, la deixarem per a prendre una pista que surt per la dreta (camí de les Fontanes). La pista passa pel costat mateix de la paridora de Grisantó i un


centenar de metres després, del final d’un camp d’oliveres que tenim a l’esquerra, surt un estret corriol que en pocs metres ens situa a la boca principal de la cova. La petita boca superior es troba al costat de la pista, tan sols a uns 2 m a l’esquerra d’ella.


Història

Coneguda per la gent del poble, el nom de la cova figura retolat al mapa de l’ICC al lloc correcte. La cavitat no consta a cap catàleg espeleològic.

Una mica més a llevant, el barranc de la Gralla supera el cinglet on es troba la cova mitjançant un salt d’aigua (quan en porta). Sembla ser que, originalment, el nom de la cavitat seria cova del Salt, però com la “t” final gairebé no sona, el topònim va evolucionar cap a cova de la Sal, nom amb el qual tothom en el poble coneix la cavitat.


Descripció


L’entrada principal de la cova es presenta a manera de balma. La boca té forma d’arc amb unes dimensions de 10 m de llarg per uns 4 m d’alçada. La balma és poc fonda, uns 7 m al punt de màxima fondària, però la paret del fons coincideix amb una diàclasi que fa que la cavitat continuï en galeria tant per la dreta com per l’esquerra, però també verticalment cap amunt fins assolir els 8 m d’alçada.





La galeria de la dreta dóna pas immediatament a una rampa ascendent de 8 m de recorregut amb un pendent proper als 45 graus, al final de la qual es troba la boca superior, de petites dimensions.





La galeria de l’esquerra te 3,5 m de recorregut i per a accedir-hi cal superar un ressalt en oposició.



Dades 

Ferran Cardona – Josep Cuenca

ESPELEO CLUB MUNTANYENC BARCELONÈS (ECMB) – GRUP D’ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)

Comentarios